Hukka käytettiin perjantaina Eläinlääkäriasema HauMaussa sydämen ultraäänitutkimuksessa ja syy sivuääneen sekä sydämen laajentumiseen saatiin selville: patentti ductus arteriosus eli PDA. Tässä pojan kliininen diagnoosi:

"Hukalla on voimakas sydämen sivuääni (diast sin 5/6, thrilli). Ultraäänitutkimuksessa todetaan merkittävä sydämen vasemman kammion laajentuma ja lievä vasemman eteisen laajentuma. Sydänlihaksen supistuvuus on hieman normaalin alapuolella. Keuhkovaltimossa todetaan voimakasta veren turbulenssia. Sivuäänen luonne ja ultraäänilöydökset viittaavat synnynnäiseen sydänsairauteen, jossa sikiöaikainen verisuonijäänne aortan ja keuhkovaltimon välillä ei ole syntymän jälkeen normaalisti sulkeutunut (PDA eli persistoiva ductus arteriosus). Aloitetaan Prilium 300mg/ml- ja Furovet 40mg-lääkitys. Keskustellaan leikkausvaihtoehdosta ma 19.11."

Onni onnettomuudessa on siis se, että Hukan vaiva on korjattavissa leikkauksella; toisena vaihtoehtona olisi hoitaa oireita jatkuvalla lääkityksellä niin kauan kuin mahdollista. Saimme viikonlopun miettimisaikaa, mutta päätimme melkein samantien, että leikkaus on tässä tilanteessa se ehdottomasti paras vaihtoehto: Hukka on vielä nuori koira ja tilanteeseen nähden hyvässä kunnossa ja leikkauksella poika on mahdollista saada terveeksi, kunhan kaikki vain sujuu hyvin. Riskitöntähän leikkaaminen ei ole, mutta kuten alla olevasta tekstinpätkästä (lainattu Lahden Eläinlääkäriaseman sivuilta Seppo Lambergin "Koiran sydänsairaudet" -kirjoituksesta) käy ilmi, ei lääkehoidolla ehkä pystyttäisi parantamaan tilannetta kovinkaan kauaa:

"Patentti ductus arteriosus, PDA, on koiralla varsin yleinen synnynnäinen sydänvika. Tätä sairautta tavataan eniten villakoirilla, colliella, shetlannin lammaskoiralla ja saksanpaimenkoiralla. Ductus arteriosus on verisuoniyhteys, joka sikiöaikana yhdistää aortan ja keuhkovaltimon. Ductus sulkeutuu normaalisti syntymän yhteydessä. Jos näin ei tapahdu, kuormittaa virheellinen suonitus keuhkovaltimoa ja sydämen vasenta puolta. PDA:n yhteydessä kuultava sivuääni on hyvin tyypillinen ja erittäin voimakas. Leikkaushoito on mahdollinen, tällöin epänormaali verisuoniyhteys suljetaan ja onnistuneen leikkauksen jälkeen koira voi elää normaalin elinkaaren oireettomana. Leikkaus ei ole riskitön: jos ductus toimenpiteen aikana repeytyy, on seurauksena syntyvä verenvuoto useimmiten mahdoton kontrolloida. Lääkehoidon ennuste on huono."

Puhuin juuri puhelimessa Hukkaa tutkineen eläinlääkärin kanssa ja kerroin päätöksestämme. Hän oli asiasta ilahtunut ja sanoi sen olevan omasta mielestään myös se paras ratkaisu ja hän ryhtyy nyt selvittämään sopivaa ajankohtaa leikkaukselle, joka tehdään sitten Yliopistollisessa eläinsairaalassa.
Leikkaukseen saakka Hukka syö sydän- ja nesteenpoistolääkkeitä, jotta hengitystä saadaan helpotettua ja sydäntä vahvistettua narkoosia varten.

Että tällaista. Kyllä on koiraparalla huono tuuri, kun synnynnäisiä sydänsairauksia on vain alle 1%:lla koirista :(. Mutta Hukkiksessa nyt sitten ilmeisesti on saksanpaimenkoiraa ja vika on sieltä peräisin... Itseltä kyllä vierähti jonkinlainen murikka sydämeltä kun kuuli vian olevan parannettavissa, sillä sen viime tiistaisen lääkärikäynnin jälkeen ehti jo pelätä pahinta. Leikkaus tietysti jännittää ja pelottaa - ainakin kotiväkeä, potilas itse on onneksi asiasta autuaan tietämätön :) - mutta ennuste on hyvä ja parasta voidaan toivoa.

Nyt otetaan sitten rauhallisesti, koetetaan saada koiruus syömään muutakin kuin jäistä seitiä ja keitettyä kanaa ja ryhdytään harjoittelemaan hissiin menoa ja sillä kulkemista, leikkauksen jälkeen kun ne portaat eivät ole se paras vaihtoehto. Kyllä tämä tästä. Toivottavasti.